+386 (0)7 337 00 56 info@gipron.si

Obstaja veliko kratic, ki se uporabljajo za opisovanje opletenih paričnih komunikacijskih kablov, od STP do F/FTP, ipd. Kaj takšna oznaka zares pomeni in kako ugotoviti kateri tip kabla je za našo aplikacijo najbolj primeren oziroma potreben je predstavljeno v nadaljevanju. Kratice s katerimi se opisuje izvedba (konstrukcija) posameznega kabla so povzete po mednarodnem standardu ISO/IEC 11801:200. Nekateri proizvajalci kablov te nazive prilagodijo, priredijo in poenostavijo. Laičnim uporabnikom, nemalokrat pa tudi »strokovnjakom« ob vsej tej »zmedi« ni popolnoma jasno kaj posamezna oznaka pomeni in za kakšen namen se posamezni kabel lahko uporablja.

Razlogi za uporabo opletenih kablov

Kabelski oplet deluje kot bariera, ki ščiti kabel pred zunanjimi elektromagnetnimi vplivi oziroma ščiti signale, ki potekajo po kablu pred vplivi drugih kablov in opreme. Uporaba opletenih signalnih kablov zagotavlja ustrezno stopnjo dušenja elektromagnetnih motenj. Kabli z opletom zagotavljajo višje hitrosti in prenos na daljše razdalje, ker so manj občutljivi na motnje iz okolice.

Kaj je parični kabel?

Več prepletenih parnih žic tvori parični kabel. Število paric v kablu je različno ( 1, 2, 4, 40, ipd.). V računalniških omrežjih so v uporabi kabli s štirimi paricami. Sukana parica je sestavljena iz dveh izoliranih vodnikov, ki sta med seboj prepletena. Vodnike v komunikacijskih kablih zvijamo (sukamo) v parice iz razloga, ker s prepletanjem izničimo oziroma zmanjšamo interferenco med samimi vodniki »crosstalk«, kot tudi izgubo in popačenje signala zaradi zunanjih elektromagnetnih motenj.

CAT_kabli

 

 Industrijske kratice kablov in imenovanje po ISO/IEC 11801

ISO_IEC_11801

Oznaka pred poševnico označuje oplet kabla, medtem ko oznaka za poševnico določa oplet posamezne parice v kablu.

U = brez opleta

F = oplet z ALU folijo

S = oplet iz pletenice

TP = sukana parica

TQ = sukana parica, individualni oplet dveh sukanih paric

Opis izvedbe kablov po ISO/IEC 11801

F/UTP (FTP)

Kabel s celovitim opletom iz folije (F), ki objema nezaščitene sukane parice (UTP-unscreened twisted pair). Ta kabel je zelo podoben UTP kablom, z dodano folijo pod glavnim kabelskem plaščem. Drugo skupno ime za ta kabel je FTP. Ti kabli se pogosto uporabljajo za 10GBaseT aplikacije.

S/UTP

Kabel s celovitim opletom  iz pletenice (S), ki objema nezaščitene sukane parice (UTP). Za te vrste kablov se v praksi posplošeno uporablja kratica STP, vendar pozor: Obstajajo še drugi kabli za katere se lahko uporablja ista kratica. Da ne bo pomote, vedno preverite, ali ima vaš kabel celovit oplet in ali imajo posamezne parice še svoj oplet.

SF/UTP

Kabel s celovitim opletom iz pletenice (S) in folije (F), ki objemata nezaščitene sukane parice (UTP). Tudi za ta kabel se posplošeno uporablja kratica STP. Ti kabli so zelo učinkoviti pri zaščiti pred elektromagnetnimi vplivi pri vstopu, oziroma pri izstopanju iz kabla.

SF/FTP

Kabel s celovitim opletom iz pletenice (S) in folije (F), ki objema s folijo ovite posamezne sukane parice (FTP-foiled twisted pair). Namen dodatnih opletov pri posameznih sukanih paricah je znižati »količino prisluhov« med posameznimi paricami.

S/FTP

Kabel s celovitim opletom iz pletenice (S), ki objema s folijo ovite posamezne sukane parice (FTP). Namen dodatnih opletov pri posameznih sukanih paricah je znižati »količino prisluhov« med posameznimi paricami.

F/FTP

Kabel s celovitim opletom iz folije (F), ki objema s folijo ovite posamezne sukane parice (FTP). Ti kabli se tako kot F/UTP kabli pogosto uporabljajo za 10GBaseT aplikacije.

U/FTP

Kabel brez zunanjega opleta s folijo ovitimi posameznimi sukanimi paricami (FTP). Tudi ti kabli se najpogosteje uporabljajo v istih aplikacijah kot F/UTP in F/FTP.

U/UTP

Ali opazite, da je tu nekaj narobe? Pravilno ste ugotovili. Ta kabel nima opleta.


Kategorije kablov po ISO/IEC 11801

Kategorije_kablov

Sedaj veste!

Ta osnovni in kratek vodnik o nazivih in sestavi komunikacijskih kablov je namenjen razjasnitvi osnovnih pojmov vezanih na to problematiko. Če si želite izvedeti več ali pa iščete specifičen kabel za vašo aplikacijo, vam lahko naši strokovnjaki pomagajo pri izbiri in vam pripravijo ustrezno rešitev.